Frederic Schwartz Architects

NAM JUNE PAIK MUSEUM

Gyeonggi Province, South Korea
2003

Nam June Paik Museum

The Nam June Paik museum bridges a valley and connects two hillsides. Making the transition from nature to a manmade environment, visitors approach the building via a pathway from street to woods to open space when reaching the approach ramp. Visitors may also pass under the building to continue through the core of the site to access the sculpture garden and playground as well as the future locations for the media center and artists’ residences.

Through the woods and from the approach ramp, you encounter the gently curving, multimedia northern façade of the Nam June Paik museum. The main entrance on the first floor permeates this wall and accesses the foyer of the museum. The multi-purpose hall, ticket sales, museum shop and café are located here. A terrace connects to the café extending the interior space to the wooded landscape of the eastern hillside with an open vista through the continuous glass wall façade. The remainder of the first floor is designated as administrative and curatorial offices, and storage space.

To reach the second floor, visitors ascend a ramp that runs along the southern interior video wall. (The museum contains two video walls each running along the long east/west axis of the museum and they are part of the permanent exhibition.) Galleries housing the permanent exhibition and a recreation of Nam June Paik’s studio are on this level. The artist-requested space and a portion of the rotating exhibition are included on this floor with accessible space extending outside to the west terrace.

The third floor serves largely as a mezzanine level and provides area for rotating exhibition space. From this floor, visitors can look down over the galleries below for a unique perspective on the work.

Two below-grade levels located on the western side of the building provide additional mechanical/electrical space in addition to underground parking space. Mechanical systems will integrate with the structural system of the building by distributing along the length of the building in the deep truss that allows the building to span like a bridge over the open area of the site.

The structural system of the roof is a glass enclosure with continuous daylight-control fins that adjust constantly throughout the day and the course of the year, carefully regulating the amount of direct/indirect light that permeates the gallery spaces.

Nam June Paik Museum

Nam June Paik Museum

   
   

PROJECTS

OFFICE

INFO

NEWS

 

FSA Projects Office Info News